Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programı Kırıkkale’de merkez ilçe kapsamında birinci etabı tamamlandı. 10 Mayıs – 3 Haziran 2022 tarihleri arasında da 8 ilçe de yetenek taraması yapılacak. İl merkezinde 3. Sınıflardan 1783 öğrenci, 4. Sınıflardan 1722 öğrenci ve 5. Sınıflardan 1335 öğrenci olmak üzere toplam 4840 öğrenci tarama testlerine tabi tutuldu. Yetenek taramasında yüzde 10’luk dilime giren öğrenciler 10 ay sürecek bir eğitime katılacaklar.
Kırıkkale Gençlik ve Spor İl Müdürü Aziz Sinan Alp Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Programının amacının sağlıklı ve hareketli yaşamın gereği olarak toplumda spor yapma kültürünü geliştirmek, sporun geniş kitlelere yaygınlaştırılmasıyla çocuk ve gençlere sporu sevdirerek onları sporla tanıştırmak, spora başlama yaşında bulunan yetenekli çocukları tespit ederek spor branşlarına yönlendirmek ve üst düzey sporcu olarak yetiştirilmelerini sağlamak olduğunu söyledi.
Her yıl Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okullarda bulunan 3. Sınıf öğrencilerine eğitim öğretim döneminin ikinci yarıyılında uygulanan Test ve Ölçümlerin bu yıl geçmişte ki pandemi nedeniyle 4 ve 5. Sınıflara da uygulandığını kaydeden Alp yetenek taramasında İl Müdürlüğünden 10 antrenör ile Milli Eğitim Müdürlüğünde görev yapan 10 beden eğitimi öğretmeni olmak üzere 20 personelin görev yaptığını kaydetti.
Alp ‘Öğrencilerin Test ve Ölçüm parametreleri bilim kurulumuzun belirlemiş olduğu formüller ile değerlendirilerek spora olan yatkınlıkları belirlenir. Test ve ölçümlere katılan öğrencilerin belli bir bölümü Sporcu Kimliği Geliştirme Eğitim Programına davet edilir. Sporcu Kimliği Geliştirme Eğitim Programı, bağlı bulunulan İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda belirlenen spor salonlarında, gruplar halinde yaklaşık 1 yıl boyunca devam edecek. Bu sürede öğrencilerimize geniş ve kapsamlı bir spor eğitimi verilecek. Eğitimler tamamlandıktan sonra öğrencilere, e-devlet üzerinden tüm olimpik branşların dikkate alındığı ve öğrencinin en yatkın olduğu branşlardan daha az yatkın olduğu branşa doğru sıralama yapılan spor karnesi ilan edilecek. Bu aşamada öğrenciler ve veliler bağlı bulundukları il müdürlüklerine müracaat ederek Sporcu Eğitim Merkezlerine başvurabilirler, eğer yatkın oldukları branşlar Sporcu Eğitim Merkezi bünyesinde yoksa il müdürlüğümüzde bulunan sorumlu personellerimiz ile spor hayatlarına devam edecekleri branşları en doğru şekilde belirlenecek’ dedi.