İlimizde “Vefakâr Gençlik, Fedakâr Ecdadını Unutmayacak” sloganı altında Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü düzenlendi.

 Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü’ne Valimiz Sayın Dr.M.İlker Haktankaçmaz’ın yanısıra Garnizon Komutanı Tuğg. Selami Arslan, Vali Yardımcısı Abdullah Arslaner, İl Jandarma Komutanı Albay İsa Çakmak, İl Emniyet Müdürü Mahmut Çorumlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Rifat Ünlü, İl Müdürleri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. 

Soğuk havaya ve yoğun kar yağışına rağmen katılımın çok yüksek olduğu program; saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

 Programın açılış konuşmasını yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Rifat Ünlü, Sayın valim, sayın garnizon komutanım, sayın belediye başkanım, protokolün saygıdeğer temsilcileri, geleceğimizin teminatı sevgili gençler ve basınımızın temsilcileri.

102.yıldönümde 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen ‘’vefakâr gençlik, fedakâr ecdadını unutmayacak’’ sloganı ile hazırlanan sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşü proğramına hoş geldiniz.

Değerli konuklar;

Bu gün buradsa vefakar ecdadımızı anarken, vefakar bir gençliğinde aramızda olmasının gururunu yaşıyoruz. 7’den 77’ye sarıkamış ruhunu içinde barındıran ve bu yürüyüşe katılan herkese teşekkür ederim. Asla red edemeyeceğimiz şanlı bir mirasın sahipleriyiz. Vatan toprağının her karışını dün olduğu gibi bu günde, yarında koruyacak evlatlar mutlaka olacaktır. Ve bu bayrak hiç yere inmeyecektir.

Vatanı, milleti ve inançları uğruna can veren ecdadımızın neler hissettiğini biraz olsun anlamak için çocuğu, genci, kadını, yaşlısı ile bugün bir araya geldik. Geçmişimizle, ecdadımızla gurur duyan bir nesle sahibiz. Bizler; istanbul'un fethiyle birlikte ortaçağ'a son veren, milli mücadelede anadolu topraklarını şehit kanlarıyla sulayan ama düşmana teslim etmeyen bir neslin evlatlarıyız. Bizler; sayısız devlet kuran, dünyaya hükmeden bir geçmişin mirasçılarıyız.

Böylesine önemli programlara gençlerimizin katılmaları ve şanlı ecdatlarının bu toprakların birliğini ve bütünlüğünü korumak için gösterdiği mücadeleyi yüreklerinde hissetmeleri çok önemlidir. Eğer bizler bir olmanın, birlikte olmanın ve beraber olmanın ne anlama geldiğini doğru anlamazsak veya anlatamazsak bugün ihanet içerisinde olanlara karşı duramayız.

 Bugün; sarıkamış'ta, kafkaslar'da, balkanlar'da, sakarya'da, kocatepe'de, dumlupınar'da birlikte el ele vatan savunması için şehit olanların evlatları olarak beraberce yürüyeceğiz.

Birlikte olmak, vatan için toprağa düşen atalarımızı anmak ve bu şuurun iyi anlaşılması için bu yürüyüşleri yapıyoruz.

Ülkemizin değeri gençlerimizdir, onların ortaya koyacakları birikimdir. Gençlerimizin geçmişimizi iyi bilmeleri, bu ülkenin nasıl kurulduğunu ve aynı zamanda medeniyetimizin nasıl inşa edildiğini anlamaları önemlidir. Burada olmanın anlamı; canıyla, kanıyla bu cennet vatanı bize emanet eden ecdadımızın emanetine bir ömür boyu sahip çıkmaktır”

Son olarak; hain fetö terör örgütünün 15 temmuzda ülkenin bütünlüğünü ve birliğini bozmaya yönelik yaptığı alçak kalkışmasında, güçlü türkiyenin geleceği için, vatanının birliğini, bütünlüğünü, demokrasiyi ve milli iradeyi korumak adına canı pahasına göğsünü siper etmiş, bu uğurda şehit olmuş güvenlik güçlerimizi ve vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum.

Sözlerimi milli şairimiz mehmet akif ersoyun mısraları ile bitirmek istiyorum.

Bastığın yerleri ‘toprak!’ diyerek geçme, tanı                                                                               

Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.

Sen şehit oğlusun incitme, yazıktır, atanı

Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.

Açılış konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Valimiz Sayın Dr.M.İlker Haktankaçmaz’da konuşmasında,”Sarıkamış Türk tarihinin ve hatta dünya tarihinin en acıklı ve aynı zamanda bir o kadar da parlak sayfalarından biridir.

Bir olayı en iyi şekilde anlayabilmek için o şartları yaşamak lazım. Bugün, 1914 yılında Sarıkamış’ta dondurucu soğuğa rağmen mücadelesini sürdürenlerden, vatanın korunması için mücadelesini sürdüren ve 60 bin ile 90 bin arasında şehidin verildiği bir mücadeleden bahsediyoruz.

 Bizler bugün Sarıkamış şehitlerimizi, o kahramanlarımızı anarken, şu havada bile burada beklemekte zorlanıyoruz. Bir kaç hususu hatırlamak lazım o dönemle ilgili. İlk harekât 22 Aralık 1914’de başlıyor ve ilk başlarda esasında çok da başarılı geçiyor. Ancak, 3-4 Ocak 1915’de hava şartlarının tamamen Türk Ordusu aleyhine dönmesi nedeniyle özellikle Arabistan’ın sıcak ikliminden getirilen askerlerimiz, teçhizat bakımından da kış şartlarında savaşacak teçhizata ve o yeteneğe sahip olmayan askerlerimiz buna rağmen dondurucu soğukta mücadelesini devam ettiriyor.

 Ancak, Hava şartlarının aleyhe dönmesi nedeniyle çok büyük kayıplar veriliyor.60 bin ile 90 bin arasında şehidimiz var ama Rus güçleri de 32 bin kayıp veriyor. Bu rakamları tabi ki 1914 yılının nüfusu göz önünde bulundurarak düşünürseniz çok büyük rakamlar.

O ruhu bugün içerisinde hissetmeyen, o günleri hafızasında her daim canlı tutmayan, bu milletin nasıl olup da bu topraklara bu zamana kadar sahip çıktığını, bugünde hiç gözünü kırpmadan bu bayrak için, bu vatan için canını vermeye hazır olduğunu anlayamaz.

İnanın bugün burada bizim katlanmış olduğumuz bu soğuk hava ve bu kar Sarıkamış ile kıyas bile edilemez. Bugün Cudi’deki, Gabardaki askerimizin, polisimizin ve güvenlik güçlerimizin karşı karşıya olduğu hava şartları 1914’de Sarıkamış’taki ağır şartlar kadar çetindir.

Bu millet, bu toprakları kolay kazanmadı diyoruz. Sarıkamış bunlardan birisi, Çanakkale bunlardan birisi, Yemen bunlardan birisi. Bugün Ülkemizin dört bir köşesinde görev yapan güvenlik görevlilerimiz, kamu görevlilerimiz bunların canlı şahitleri.

 Ben, geçmişten bugüne bu toprakları bizlere vatan yapan, bu toprakları bizlere miras bırakan ecdadımızın, şanlı kahramanlarımızın ruhlarının şad olmasını diliyorum.

Gazilerimizden ahirete göç etmiş olanlara rahmet, aramızda olanlara da sağlık, sıhhat diliyorum “dedi.

 

Daha sonra, Kırıkkale Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı’ndan Valimiz Sayın Dr.M.İlker Haktankaçmaz, protokol üyeleri, öğrenci ve vatandaşların katılımı ile yürüyüş gerçekleştirildi.