Başvuru ve değerlendirme detayları şu şekildedir:

-       Kamplarımız ücretsiz olup katılacakların ulaşım dahil bütün  ihtiyaçları Bakanlığımız tarafından karşılanacaktır. Ayrıca, katılımcı gençlerin tamamına, yolculukları ve kamplarda geçirdikleri günler için seyahat ve sağlık sigortası yapılarak teminatlar çerçevesinde sağlık hizmeti de verilecektir.

-       Kamplarımızda kız ve erkek dönemleri ayrı ayrı yapılacaktır. Bir kamp dönemi 7 gündür.

-       Kamplara başvurular  www.genclikkamplari.gsb.gov.tr adresinden yapılacaktır.

-       Online başvuru yapma imkanı bulunmayan gençlerin gençlik merkezlerine gitmesi halinde bu kişilerin başvuruları da görevlilerce aynı sistem üzerinden yapılacaktır.

-       Gençler, yaş şartının uygun olması koşulu ile deniz ve doğa kamplarına sadece birer kez katılabilecektir.

-       Şehit ve gazi yakını (kardeş ve çocuk),  aile geliri 1400 Türk Lirasının altında olan ve ortaöğretimde okuyup 2017 eğitim öğretim dönemi içerisinde takdir belgesi olan gençlere öncelik verilecektir. Bu durumu  başvuru esnasında beyan edenler kesin kayıt yaptırmak için gençlik merkezine geldiklerinde bu belgeleri ibraz edeceklerdir. Belge ibraz edemeyenlerin başvuruları iptal edilecek, yerine yedek listeden atama yapılacaktır.

-       Gençlik kamplarına katılacakların kamplara atamaları, Kamp Otomasyon Sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir.

-       Gençlik kamplarına katılmaya hak kazananların listesi başvuruların bitiş tarihinden sonra yayınlanacaktır. Listede isimleri bulunanların, kesin kayıt yaptırmak için başvuru belgesini gitmeye hak kazandığı kamp döneminin başlama tarihinden en geç 10 gün öncesine kadar gençlik merkezlerine giderek onaylatması gerekmektedir.